Prijsuitreiking profielwerkstukkenwedstrijd 2021

De finale van de profielwerkstukkenwedstrijd 2021 vond op vrijdag 17 december online plaats. De winnaar van de wedstrijd zijn Anouk van Veen en Thomas Elbertsen met hun profielwerkstuk ‘De sociaal-economische verschillen tussen Oost- en West-Duitsland in 2020’. Dit werkstuk is begeleid door Ingrid Spiegelenburg van het Lyceum De Amersfoortse Berg in Amersfoort. De jury vindt het een origineel en actueel onderwerp dat regelmatig in de Duitse media onder de aandacht wordt gebracht. In dit onderzoek zijn de verschillen in de bevolkingssamenstelling, de economie, de politiek en de toeristische sector tussen de oude en de nieuwe bondslanden nader onderzocht. De hoofdprijs, ter beschikking gesteld door het Duitsland Instituut Amsterdam, is een reis naar Duitsland.

Naast de hoofdprijs hebben de winnaars twee boekenprijzen gekregen, beschikbaar gesteld door boekhandel Godert Walter in Groningen. Voor Anouk van Veen koos de jury het boek ‘Wie alles anders bleibt’ van de schrijfster Jana Hensel. Voor Thomas Elbertsen viel de keuze op ‘Rode liefde. Een Oost-Duitse familiegeschiedenis’ van Maxim Leo.